Weetjes

Hij is sinds 1961 het logo van het WNF

Toen het Wereldnatuurfonds in 1961 werd opgericht, werden de medewerkers halsoverkop verliefd op panda Chi-Chi, die in de dierentuin in Londen woonde. Omdat een panda er zo schattig uitziet, dachten ze dat het veel mensen aan zou spreken. Dat klopte en nog steeds is de panda het gezicht van het fonds dat zich inzet voor het beschermen van dieren en de natuur.


2:Hij is sinds kort niet meer beschermd

Het gaat weer beter met de panda! Daardoor is hij niet meer beschermd. Het Wereldnatuurfonds heeft hem de status 'kwetsbaar' gegeven, wat betekent dat we nog steeds rekening moeten houden met het leefgebied van de panda. China heeft hier een grote rol in gespeeld. Omdat de panda in dat land voorkomt, hebben zij ervoor gezorgd dat zijn leefgebied goed beschermd is. Ook hebben zij fokprogramma's opgericht om de pandapopulatie een handje te helpen.


3:Hij eet tot wel 40 kilo bamboe per dag.

Kun jij je voorstellen dat je 40 kilo aan bamboestokken verorberd? En panda draait er zijn poot niet voor om! Hij eet de bladeren, takken en scheuten van de bamboeplant met gemak op. Gelukkig heeft hij goede tanden want bamboe is een ontzettend taaie plant! Sommige stukken kan hij maar moeilijk verteren. Als hij teveel hout heeft gegeten moet hij het eerst uitpoepen voordat hij verder kan. Een panda legt soms wel 100 drollen op een dag!


4:Panda's eten 12 uur per dag

Een panda besteedt 12 uur per dag aan het knagen op zijn lievelingskostje. Dat kan je je misschien voorstellen gezien de gigantische hoeveelheid die hij dagelijks opeet. Naast dat de panda 12 van de 24 uur eet, houdt hij ook enorm van rust. Soms valt hij zelfs in slaap tijdens het eten van een sappige bamboescheut.

5:De panda zorgt voor meer bamboe.

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar omdat de panda veel bamboe eet, zorgt hij ervoor dat er nog meer bamboe groeit! Verwarrend? Wanneer de panda aan een bamboestengel knaagt, vallen de zaden op de grond. Daardoor kunnen er veel meer bamboe planten gaan groeien en blijft het bos in balans.


6:Panda's eten ook vogels en knaagdieren

De panda is een echte beer en daarom ook een omnivoor. Dit betekent dat hij eigenlijk alles wel lust. Hoewel zijn maaltijden uit 99% bamboe bestaan, lust de panda ook graag vogels en knaagdieren. Kampeerders hebben soms last van panda's omdat hij op campings op zoek gaan naar vlees en andere lekkernijen.

.

7:Ze kunnen heel goed klimmen.

Panda's lijken misschien een beetje log en lui, het zijn uitstekende klimmers! Ze klimmen graag in de top van bomen, ook al zien ze er misschien een beetje onhandig uit. Nog verrassender: hij is ook een goede zwemmer. Had jij dat verwacht?


8:Ze hebben een stompje dat op een duim lijkt

Doordat mensen een duim hebben, kunnen ze beter dingen vastpakken dan andere dieren. Panda's hebben een stompje dat op een duim lijkt, waardoor ze hun jongen veel beter kunnen vasthouden. Ook bij het eten van bamboe komt het duimpje goed van pas.


9:pandababy's zijn heel klein

Babypanda's zijn, wanneer ze worden geboren, niet veel zwaarder dan een pakje boter. Ze zijn blind en compleet afhankelijk van hun moeder. Panda's krijgen regelmatig tweelingen. Omdat de zorg voor hun jong zo intensief is, overleeft er maar één.


10:Babypanda's kunnen pas kruipen als ze drie maanden oud zijn

Panda's ontwikkelen zich traag! Een babypanda kan pas kruipen als het drie maanden oud is. Zijn moeder verzorgt hem op een rustige plek totdat hij 120 dagen is. Pas wanneer ze veertien maanden zijn, beginnen ze met het eten van bamboe.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin